donderdag 25 juni 2015

Feel good soup!



Gisteren regende het en eergisteren ook.... 
Nooit leuk vooral niet in de lente, daarom een kommetje zonneschijn op het menu. 




Ingrediënten 4 personen:

2 wortelen in stukjes  2 wortels apart houden voor garnering
1 kleine flespompoen in stukjes
1 kleine prei in ringen
20 draadjes saffraan 
1 stukje geraspte gember
4 knoflook teentjes 
200 gram geweekte gele spliterwten  
1 eetlepel ghee  of kokosolie 
1/4 t.l. cayenne peper 
1/4 t.l. gemalen komijn 
1/2 t.l paprika poeder 
1 liter groentenbouillon 
5 laurierblaadjes 
Zout 
1 citroen 


Bereidingswijze
Laat de spliterwten in een kom met water zo mogelijk tot 8 uur weken. 
Als dat niet mogelijk is opzij zetten totdat je gaat koken. 

In een klein kommetje de saffraan met twee eetlepel heet 10 minuten laten trekken. 

In een grote pan de ghee verwarmen en voeg de specerijen, gember en laurier toe. 
Roer regelmatig voor een paar minuten. Voeg dan knoflook, pompoen en wortel toe roer zodat de groenten goed bedekt zijn met de specerijen.
Als het te droog wordt voeg dan alvast een beetje groentenbouillon toe en en laat de groenten met de deksel op de pan zacht worden.

Zeef de spliterweten en voeg toe aan de pan samen met de bouillon en saffraan water. Verhoog het vuur en laat het koken. Als het kookt zet het vuur dan laag en laat het staan totdat de spliterwten zacht zijn gekookt. 

Ondertussen kun je uit de twee achtergelaten wortelen bloemetjes snijden door inkepingen in de lengte te maken en in fijne plakjes te snijden. 
Laat de bloemetjes even in gekookt water zacht worden. 


Als de spliterwten gaar zijn de laurier blaadjes verwijderen en maak de soep fijn met een blender of staafmixer. Als de soep te dik is voeg dan water toe. Zet dan de soep nog even op het vuur terug. 

Voeg vervolgens de sap van een halve citroen toe. 

Serveer de soep met een citroen, de wortelbloemetjes, extra virgine olijfolie en wat pittige gemalen paprika. 

Na het eten van deze kom ben je de regenachtige dag zo weer vergeten. 


\

Geen opmerkingen:

Een reactie posten